Storms Magasin

View Original

Må man redesigne vintagetøj? Ja. Og nej.


Først og fremmest – DU kan gøre lige præcis hvad DU har lyst til, det vil jeg ikke gøre mig til dommer over (al kærlighed til jer, som omhyggeligt passer på det originale og samme til jer, som nytænker og redesigner), men her spørgsmål, får jeg rigtig tit: hvad jeg synes om at sy, ændre, redesigne vintagetøj. Er det ok? Eller skal det bevares for eftertiden? Her er et fælles svar til de nysgerrige. Og måske et pejlemærke, hvis du er i tvivl om hvad du skal stille op med noget af det, du har liggende.


Langt det meste vintagetøj jeg køber, bruger jeg som det er. Nogle gange skifter jeg knapper og en del af kjolerne har jeg lagt op eller ned (meget længere rækker min evner heller ikke), men det er nogenlunde det. I rigtig meget vintagetøj, primært det hjemme- eller skræddersyede, er der lagt ekstra sømmerum ind, så det er muligt at gøre tøjet større, hvis det ikke passer. Sådan gjorde man en gang for at tøjet kunne bruges længe – også hvis ejeren lagde sig lidt ud eller hvis en anden skulle overtage det. Derfor ses brede sømme ofte og nærstuderer du tøjet, kan du finde gamle folder, som vidner om at tøjet har været lagt og op ned, ud og ind og allerede har haft mange liv. Sommetider finder jeg også vintagetøj som er redesignet for mange år siden, altså syet helt om, det er ikke et nyt fænomen. Tøjet blev skabt for at blive brugt og kjoler blev ændret, så de passede ind i tiden. Det elsker jeg. Tøj blev værdsat og genbrugt forbi materialerne var dyre og man lagde mange timer i at sy, den tradition vil jeg gerne fortsætte – vintagetøj skal passes på, men det skal også bruges.

Vil man redesigne sit vintagetøj, skal det gøres med på en god måde. Det er dejligt at tøjet kan få nyt liv, men det er virkelig synd og skærer i mit hjerte, hvis det ikke bliver gjort ordentligt. Jeg har selv (i mine teenageår!) klippet de flotteste kjoler aaaaaalt for kort af fordi det lige gik lidt for stærkt. Dem har min mor heldigvis hjulpet mig med at redde, men det havde været langt bedre at gøre det ordentligt fra starten. Har du ikke evnerne selv, så find en der har – det der med lige at klippe lidt her og sy lidt der, det går ikke. Jeg taler af bitter og utålmodig erfaring. Please don’t.

Men er det ok at lave om på vintagetøj? Skal det ikke bevares? Ja og nej. Noget skal, synes jeg. Det sjældne, det med en særlig historie. Tøj fra 50’erne og tidligere, vil jeg meget sjældent ændre markant, medmindre det er i stykker, så er det bedre at lave noget af materialet. Tøj fra 60’erne og op efter er jeg personligt mindre øm om – i 60’erne begynder masseproduktionen at tage fart, kunststoffer kommer for alvor på banen og der bliver derfor produceret mere og mere tøj og der er stadig meget tilbage. Kan noget af det komme i rotation igen, hvis det bliver redesignet, synes jeg at det er en rigtig god ide – igen med respekt for tøjet, selvfølgelig, men ikke alt behøver at blive bevaret for eftertiden. Og slet ikke i den miljø- og klimakrise, vi står i nu. Havde vi uendelige ressourcer, ville det være en anden snak, men lige nu bliver vi nødt til at se på det tøj som allerede findes og enten bruge det som det er, eller finde en anden måde at genbruge det på.

Jeg køber selv vintage fordi jeg elsker snittene og detaljerne, så for mig giver det ikke så meget mening at begynde at sy det helt om. Men en gang imellem sker det alligevel. I sommers købte jeg en virkelig fin 60’er-kjole i silke og med det flotteste print. Den var lidt for kort til at følte mig tilpas, men materialet og printet var fantastisk, så jeg lokkede min mor til at sy den om til en bluse med store volanter på ærmerne med inspiration fra en anden kjole jeg har (og elsker!). Nu kommer den uden tvivl til at blive brugt igen og igen – og det er vel egentlig det, det handler om?